dinsdag 7 januari 2014

The butler

The butler


In The Butler zie je het verhaal van de afro-Amerikaanse butler Cecil Gaines, gespeeld door de Oscarwinnaar Forest Whitaker. Zijn vrouw Gloria Gaines word gespeeld door Oprah Winfrey. De film neemt je mee terug naar de turbulente periode (jaren 60 en 70) in Amerika, waarbij Cecil ontzettend veel meemaakt. The Butler is geregisseerd door Lee Daniels, die met de film Precious (2009) twee Oscars won.


De film volgt het gehele leven van Cecil. Als kind werkte hij en zijn ouders op een katoenplantage in Georgia. Waar zijn moeder (Mariah Carey) word misbruikt door de blanke eigenaar van de plantage, Cecils vader word doodgeschoten door de man als hij iets van dit misbruik zegt. Zijn moeder is na de dood van haar man geestelijk beschadigd waardoor zij niet meer voor haar zoon kan zorgen. Cecil word in huis genomen door de kritische blanke van de plantage, waar hij word opgeleid tot butler.


Als Cecil iets ouder is besluit hij om weg te gaan omdat hij bang is hetzelfde mee te maken als zijn vader. Hij krijgt een baan als butler binnen een hotel, en word hierna gevraagd om butler van de Amerikaanse president te worden en dit aanbod accepteert hij. 

Ondanks dat Cecil zijn eigen mening heeft over de ongelijkheid binnen Amerika, blijft hij trouw aan de presidenten. De zoon van Cecil en Gloria (David Oyelowo) verzet zich wel en raakt betrokken bij de politieke revolutie. Louis belandt hierdoor vaak ik de gevangenis en uiteindelijk zorgt dit voor een breuk met zijn vader.

Cecil ontpopt zich tot een van de meest geliefde butlers van het Witte Huis. Als hij uiteindelijk stopt met werken herenigd hij zich met zijn zoon. Aan het eind van de film zie je dat Barack Obama word gekozen tot president, en Cecil word uitgenodigd om nogmaals naar het witte huis te komen.




Je ziet de Amerikaanse geschiedenis door de ogen van een doodgewoon Afro-Amerikaanse familie. Dat de rassendiscriminatie van zo'n grote invloed heeft gehad op velen levens is confronterend en zet je aan het denken. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eugene Allen, die vanaf 1952 butler was van zeven Amerikaanse presidenten. Wetend dat het verhaal waargebeurd is maakt de film nog intenser. Ondanks alle drama zit er ook veel humor in deze film, vooral de jongste zoon Charlie (Elijah Kelley) weet een glimlach op je gezicht te toveren.

Ondanks dat de film vrij lang duurt (130 minuten), weet de film de hele tijd te boeien. Ik vond het een erg leerzame en mooie film!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten